מהו מקור הראסטות? איך כל זה מתקשר לג'מאייקה ולבוב מראלי? מה זה רנטל (Rental-dread) והאם הראסטפאריי הם באמת אנשים טובים יותר?

תנועת הראסטפריי דוגלת בדרך חופש פיזי ורוחני מוחלט, דאגה לסביבה, חשיבה חיובית והרבה מוזיקה   דוגלת בחופש האדם ומחשבתו. אדם המאמין בראסטאפריי והולך בדרכה, נקרא  ראסטאפרי. האמונה הראסטפארית, התפתחה בג'מייקה, שהייתה  מדינת מפלט לעבדים נמלטים מאמריקה.

עקרונות הראסטאפריי המוכרים הם גידול ה"ראסטות," צמחונות  ומוזיקת  הראגיי.


דרך המוסיקה מועברים מסרים ורעיונות. אחד העקרונות המרכזיים של הראסטאפריי הוא הרצון והכמיהה לאנושות מאוחדת, לחברה שהשונה בה לא מתקבל אלא כבר מקובל. ה
שיר one love"", של הראסטה המפורסם בעולם בוב מארלי, מביע את הכמיהה לאנושות המאוחדת באהבה אחת. השאיפה היא לחברה שבה כל דעה, מחשבה ודרך חיים מקובלת. חברה עם ויכוחים שלא נתמכים באלימות ולא מתדרדרים למלחמות .

האחדות והאחווה הללו באים לידי ביטוי גם בשפת הרגאיי, לדוגמא:  "I&I"במקום להגיד אני ואתה (I & You), פונים ואומרים אני ואני, כלומר אתה שווה אלי וביחד אנחנו כגוף אחד, כתנועה אחת.
מילת הפרידה
"one love"  שגם היא אומרת אהבה אחת כאנושות אחת.

אהבה היא המטרה והשמחה היא אחת מהדרכים להגיע אליה. הראסטפרים משתדלים לשמור על " good vibes"   דרך מחשבה חיובית ושמירה על שמחת החיים ע"י הסתכלות על חצי הכוס המלאה. 

הכמיהה לאנושות מאוחדת מוזכרת במקורות בנבואת אחרית הימים: "לא ישא גוי אל גוי חרב ולא יִלְמְדוּ עוד מלחמה" עבורם נוצרה הזדהות חזקה עם סיפורי התנ"ך וכך ראו עצמם בני העבדים ונכדיהם כבני ישראל ואת המשעבדים כממלכת בבל.

עניין בבל נזכר רבות בראסטאפריי, לעתים מכונה "באבילון" . בסיפור המקראי מגדל בבל היה ניסיון של האנושות להגיע אל אלוהים באמצעות בניית מגדל פיזי וחומרי במקום להגיע אל אלוהים באמצעות הרוח ואהבה. בעקבות הניסיון האנושות נפרדה לעמים שונים בעלי שפות שונות.  

התקווה היא להפיל את בבל ולאחד את האנושות בעזרת המוסיקה והרוח .

הבאבילון מסמלת את הרדיפה אחרי החומר, היא יכולה להיות אנשים מסוימים או חברות מסויימות לדעת אנשים שונים.
מעט מבבל מתקיימת בכל אחד. היא מבוטאת בכוחניות, חומרניות, חמדנות, אנכיות, חוסר אכפתיות, אלימות ודברים שונים מאדם לאדם, לכן התקווה לנפילת בבל היא שאיפה להיות אנשים טובים יותר ואנושות טובה יותר.
בבל כמו ירושלים, ציון וישראל 
לראסטאפרי מייצגים את כוחות הטוב והרע, ולוא דווקא מייצגים את בבל, ירושלים,ציון וישראל המוכרים לנו.

עקרון נוסף הוא, החזרה אל החיים בטבע, כלומר לחיות בהרמוניה עם הסביבה בלי לפגוע בה ובלי טכנולוגיות מיותרות. הראסטאפרים מקפידים על שמירת איכות הסביבה ועל אוכל טבעוני (שבא מהצומח בלבד- לא בשר, לא דג ולא מוצרי חלב ), למזונם קוראים הראסטאפרים "Ital" כלומר אוכל בריא. כמו כן הראסטאפרים נמנעים משתיית אלכוהול, מפני נזקיו האדירים לנפש ולגוף.

מלבד העקרונות הללו ישנם גם סממנים חיצוניים לראסטפאריי והנפוץ מבניהם, הם ה"ראסטות". הראסטות נקראות "דרדלוקס" (dreadlocks) שהן למעשה שיער שמסרק ותער (סכין) לא עברו עליו, וזאת כדי להדגיש את החזרה לטבע.
הראסטות עבור הראסטפריי מזכירות את רעמת האריה.  אריה יהודה הכובש
הוא סמלו של שבט יהודה, אליו מדמים עצמם הראסטפאריים. הראסטפאריים שומרים בצנעה על שיערם ומסתירים אותו תחת כובע או מטפחת.

Rental (שכור) הוא כינוי מלגלג מהעגה הג'מייקנית שמכנים בו אנשים שמתייחסים לראסטה כתסרוקת אופנתית זמנית ולא מתחברים לעקרונות הראסטפאריי. זה יכול להיות אדם לבן, שעושה ראסטות לתקופה קצרה או ג'מייקני שמתנהג בגסות בדרך שאינה הולמת ראסטפראיי.

מוזיקת הראגיי התפתחה בשנות ה-60 בג'מייקה והתבססה על מקצבים מטקסי הראסטפרים ועל טקסטים שענייניהם משתנים בין יופי העולם לרוע בבל ומעוני וכאב לנושאים שטחיים יותר. המוזיקה היא למעשה כלי מהפכני בידי תנועת הראסטפרי להפלת בבל ולהעלת מצב הרוח ומעבירה מסרים עמוקים וחשובים.
המפורסם ביותר אך לא ראשון זמרי הראגיי בעולם, בוב מרלי, התפרסם בשנות השישים-שבעים וכך הפיץ את הראגיי לכל העולם. בעקבותיו כיום נוצרת מוזיקת ראגיי גם בקרב האינדיאנים באמריקה, האבורגינים באוסטרליה ואפילו כאן בישראל.

לרגאיי כמו לראסטאפרי ישנם זרמים שונים: ראגיי שורשי (שגם הוא מתחלק לסוגים שונים: ראגאמאפין או ראגא) – ראגיי קצבי וצעיר יותר המכונה דאנסהול המתעסק בנושאים כמו בחורות, ריקודים והנאות החיים והדאב שהוא ראגיי רקיד מאוד ללא מילים, עם הרבה מאוד כלי נגינה ועוד.

ניתן לומר שהמשפט:  "ואהבת לרעך כמוך"  מסכם את מהות הערכים של הראסטפריי והמסרים המחלחלים בעזרת המוסיקה שואפים ועוזרים לנו להפוך לאנשים טובים י.ותר ולחברה טובה יותר


תודה לאלדד פוסטן על מקור הטקסט.

כתיבת תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.